14. studenoga 2013.

La Crem Špinat

La Crem Špinat


Jelo našeg djetinstva, jelo naše mladosti. No opet kako kod koga. Kod špinata je uvijek bilo, ili ga voliš ili ga ne voliš!
Svejedno, ta namirnica, koja je iznimno zdrava, može se spravljati na bezbroj načina.

Špinat ima dosta željeza, ali i oksalne kiseline. Oksalna kiselina veže kalcij i čini ga neupotrebljivim za ljudski organizam. Prema novijim istraživanjima, špinat se ne preporuča kao česta hrana mlađim osobama i djeci, ali je izvrsna hrana za starije ljude. Kod kuhanja špinata prvu vodu treba baciti. U njoj ima nitrata, koji se pod utjecajem bakterija pretvaraju u ''nitrite'', stoga se kuhani špinat ne smije ostavljati za drugi obrok.

I opet ovdje dolazimo do onoga pitanja, da li stvarno znansvenici svako desetak godina mijenjaju svoja istraživana i dokaze. Dok su nas kao male učili, "zdrav špinat, bit ćeš jak kao Popaj", danas je za špinat druga priča! Hmm!!!

Idemo mi na kuhanje se baciti.

Ovdje je bilo potrebno:
  • špinat 
  • češnjak
  • maslac
  • mlijeko
  • brašno
  • sol
Špinat se dobro očisti i opere, blanšira u prokuhaloj vodi na oko 5 min.
Ocijeđeni špinat staviti na dasku i isjeckati ga što sitnije.
 
 
U posudi staviti maslac i mlijeko da se lagano grije, kad se maslac istopi dodati protisnuli češnjak i promiješati nekih 3-4 minute na na laganoj vatri. 
 
 
Dodati postepeno brašna i pjenjačom dobro umutiti da se dobije glatka bijela masa. Posoliti te dodati špinat. Promiješati još par minuta, da se sve lijepo prožme, po potrebi dodati još mlijeka ako je masa pregusta i ostaviti poklopljeno jedno 5 min da miruje.
Mirisi koje se šire spravljanjem ovog jednostavnog jela, se ne mogu opisati.
 


Dobar Vam tek !!!

Nema komentara:

Objavi komentar