15. studenoga 2013.

Rolne od gljiva

Rolne od gljiva


Gljive svi volimo na sve načine.
Jednako dobro se slažu sa tjesteninom, isto tako sa mesom a idu dovoljno dobro sa mnogim drugim vrstama povrća.

Pretpostavlja se da postoji oko milijun i pol vrsta gljiva, od kojih je znanstveno opisano tek oko 70 000.

 
Mnoge gljive se koriste kao jestive, ljekovite, psihoaktivne, halucinogene  a mnoge su i otrovne!
 U raznim plemenima i kulturama se gljive smatraju svetima i neke od njih se upotrebljavaju u ritualima u kojima sudionici upadaju u stanje "proširene svijesti".
 
Ovdje sam napravila kombinaciju tijesta (jufka) i povrća.
 
Za jelo je bilo potrebno:
  • jufka
  • gljive
  • luk
  • češnjak
  • paprike
  • mrkva
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • origano
  • jaje
  • mileram
  • kravlji sir
Luk, papriku i mrkvu nasijeći i dinstati na maslinovu ulje, nakon nekih 10-ak min dodati očišćene i narezane gljive. Kad gljive puste vodu, posoliti, pobiberiti te dodati protisnuti češnjak i origano. Nastaviti dinstati dok sva tekućina ne ispari i postane karamelizirana smjesa.
Ostaviti da se malo prohladi.
U manjoj posudi, umutiti jaje, sol te dodati mileram i kravljeg sira, po želji može sir koji koristite za pitu ili pak feta sir.
 
 
Na kuhinjsku krpu staviti jedan list jufke te premazati ga sa smjesom od sira i jaja.
Pa staviti preko drugi list jufke te uz rub poredati smijesu od gljiva.
 
 
Zarolati jufku i redati na uljem podmazanu tepsiju. Tako sve redom dok nestane smijese.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok jufka ne porumeni.
 
 
I to je to, može poslužiti za doručak, može biti kao prilog ručku ili samostalno kao večera.
 
 

Dobar Vam tek !!!



 




Nema komentara:

Objavi komentar