25. veljače 2014.

Čupava pita zeljanica sa mozzarellom i feta sirom

Čupava pita zeljanica sa 

mozzarellom i feta sirom


Pite obično ubrajamo tradicionalna bosanska jela, no u ovoj kombinaciji sa feta sirom, spada u onu grupu grčkih jela.
Pite u bilo kojem obliku, rolane ili slagane i sa bilo kojim nadjevima, špinat, krompir, meso, tikva... su neodoljive i jako jednostavne za napraviti.

Ovdje sam koristila: 
  • gotove kore - Jufka
  • špinat
  • mozzarella
  • feta sir
  • jaja
  • vrhnje
  • sol
  • maslac
  • ulje
Špinat očistiti, dobro oprati i staviti u ključavu vodu na nekih 5-10 min. Ovisno da li je mladi ili stariji špinat.
(Obavezno se mora malo prokuhati zbog nitrata koji postoje u svježem špinatu i čine ga kvarljivim).
Prokuhani špinat dobro iscijediti i nasijeći sitno, dodati mu izmrvljenu mozzarellu i feta sir, 2-3 jajeta, 2-3 žlice vrhnja te posoliti po ukusu.
Sve dobro izmiješati da bude jednolična masa.
 
 
 Pleh malo namastiti i slagati 4 lista jufke (2 lista pa malo poškropiti uljem pa druga 2 lista) a potom nadjev rasporediti te dodati ostala 4 lista jufke ( isto postaviti 2 lista pa nauljiti te zadnja 2 lista).
Zadnji sloj jufke istopiti malo maslaca i premazati.
Staviti da se peče na 180 stupnjeva dok ne porumeni.


Uz šalicu jogurta ili kefira idealno ide kao doručak ili pak večera ;-)
 

 U slast !!!  

Nema komentara:

Objavi komentar