18. veljače 2014.

Neobični lungić na ražnjić - štapiću

Neobični lungić na ražnjić - štapiću



Lungić na štapićima za ražnjiće na nešto drukčiji način. Za kućnu izradu ražnjića, kad nismo u mogućnosti koristiti roštilj, uvijek dobro posluži pećnica uz malo maste i truda ;-)
Ovdje je punjeni file lungića, urolan, nasiječen na kolutiće i nizan u obliku ražnjića, pečen u pećnici i poslužen uz dva jednostavna i fina priloga.

Ovdje je bilo potrebno: 
  • file svinjskoga lungića
  • 2-3 listića pršuta
  • 2-3 listića špinata
  • malo ribanog sira
  • sol,papar
  • mix mediteranskih začina
  • maslinovo ulje
  • senf
Prilog:
  • široki rezanci
  • peršin
  • maslac
  • gljive
  • luk
  • češnjak
 Svinjski lungić očistimo od masnoće i žilica te razrežemo po pola, ali ne do kraja, posolimo i popaprimo, prekrijemo prozirnom folijom i istučemo batom za meso, tako da dobijemo veliki odrezak, na tu površinu mesa posložimo pršut, špinat i ribani sir. Sve zajedno urolamo u jednu roladu, bilo bi dobro kad bi tako urolano meso malo odstajalo na hladnom ali i ne mora.


 Roladu premažemo sa žlicom senfa i pospemo sa začinima. Oštrim nožem režemo komade debljine oko 2-3 cm. Na drvene ili metalne štapiće za ražnjiće napikamo po tri komada pripremljene rolade i stavljamo na pek papir, pospemo sa malo maslinova ulja i pečemo u zagrijanoj pećnici oko 30 min.


 Za to vrijeme stavimo kuhati u posoljenu vodu sa kap ulja, široke rezance. Kad su gotovi ocijedimo i zadržimo malo vode od kuhanja. Stavimo komad maslaca, malo vode od kuhanja i sjeckani peršin, te sve skupa još malo promiješamo na vatri.


Gljive na najjednostavniji način pripremiti, meni ovako najdraže. Luk oguliti, prodinstat na maslinovu ulju, dodati protisnuti češnjak, te oguljene i narezane na šnite gljive. Kad gljive puste vodu, začiniti i dodati sjeckani peršin i malo origana. Dodati jednu žlicu brašna ako su gljive sočnije,tako da dobiju krem notu.


Jako zasitno i ukusno jelo, može se upotpuniti sa zelenom salatom i čašicom crnog vina ;-)




Dobar Vam tek !!!

Nema komentara:

Objavi komentar