24. travnja 2014.

Gusta čorba od žitarica i mahunarke u službi bolje probave

Gusta čorba od žitarica i mahunarke 

u službi bolje probave!!!


Jedna od odličnih čorbica sa mnogo povrća, žitarica,sjemenki i mahunarki...
Regulira i pomaže kod probave, uvjerila sam se u svom slučaju ;-)
Jedna od korištenih namirnica je leća, mahunarka koja je jako probavljiva i u svome svojstvu sadrži 25% bjelančevina i 60% ugljikohidrata. Poznata još po nazivu sočivica!
Sljedeća bitna namirnica jeste pšenica, žitarica koja ubrzava naš metabolizam, štiti debelo crijevo i djeluje antibakterijski.


Naredna žitarica jeste heljda, najbogatija bjelačevinama te vitaminom B1 i B2 te jednako jako dobro probavljiva žitarica.


Posljednja sjemenka, sjemenke lana, bogate topivim vlaknima koje potiču probavu. Uz to sadrži i dosta kvalitetnih ulja, omega 3,omega 6 i omega 9.

A sad potrebne namirnice:
  • šolja leće
  • šolja pšenice
  • šolja heljde
  • 2-3 žlice lana
  • luk
  • mrkva
  • paprika
  • tikva ili tikvica
  • karfiol
  • krompir
  • peršin
  • komadić špeka
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
Svo povrće usitni po želji i dinstati na maslinovu ulje redom, luk sa špekom, potom mrkva i paprika a zatim oprana leća, pšenica i heljda. Sve dinstati jedno 10-min pa dodati tikvu, karfiol i krompir. Nastavit dinstati još oko 10-ak min uz dodatak deci vode, da leća pusti svoju smećkastu gustinu.
Potom dodati začine, peršin, lovorov list i lan. Podliti sa vodom da prekrije sadržaj i krčkati oko sat vremena, uz dodavanje tekućine po potrebi.
Kod lana je isto jako bitno, tko je u mogućnosti da istuče ili nabavi već mljeveni lan, koji je mnogo učinkovitiji od cijelog zrna!
Dobar Vam tek ;-)
  

Nema komentara:

Objavi komentar