Gusta čorba od žitarica i mahunarke
u službi bolje probave!!!
Jedna od odličnih čorbica sa mnogo povrća, žitarica,sjemenki i mahunarki...
Regulira i pomaže kod probave, uvjerila sam se u svom slučaju ;-)
Jedna od korištenih namirnica je leća, mahunarka koja je jako probavljiva i u svome svojstvu sadrži 25% bjelančevina i 60% ugljikohidrata. Poznata još po nazivu sočivica!
Sljedeća bitna namirnica jeste pšenica, žitarica koja ubrzava naš metabolizam, štiti debelo crijevo i djeluje antibakterijski.
Naredna žitarica jeste heljda, najbogatija bjelačevinama te vitaminom B1 i B2 te jednako jako dobro probavljiva žitarica.
Posljednja sjemenka, sjemenke lana, bogate topivim vlaknima koje potiču probavu. Uz to sadrži i dosta kvalitetnih ulja, omega 3,omega 6 i omega 9.
A sad potrebne namirnice:
- šolja leće
- šolja pšenice
- šolja heljde
- 2-3 žlice lana
- luk
- mrkva
- paprika
- tikva ili tikvica
- karfiol
- krompir
- peršin
- komadić špeka
- lovorov list
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Svo povrće usitni po želji i dinstati na maslinovu ulje redom, luk sa špekom, potom mrkva i paprika a zatim oprana leća, pšenica i heljda. Sve dinstati jedno 10-min pa dodati tikvu, karfiol i krompir. Nastavit dinstati još oko 10-ak min uz dodatak deci vode, da leća pusti svoju smećkastu gustinu.
Potom dodati začine, peršin, lovorov list i lan. Podliti sa vodom da prekrije sadržaj i krčkati oko sat vremena, uz dodavanje tekućine po potrebi.
Kod lana je isto jako bitno, tko je u mogućnosti da istuče ili nabavi već mljeveni lan, koji je mnogo učinkovitiji od cijelog zrna!
Dobar Vam tek ;-)
Nema komentara:
Objavi komentar