29. travnja 2014.

Žlica imuniteta

Žlica imuniteta


Ova kaša je prava bomba zdravlja, za imunitet i općenito za oporavak, jako zdrava i korisna.
Naravno kao i kod svega drugog, kada se uzima, potreban je period bar od mjesec dana da se dođe do rezultata.
Ova kura je dostatna za nekih mjesec dana!

Ovdje sam koristila:
  • 500 ml cvijetnog meda
  • 4 žličice granula polena
  •  1 domaći,neprskani limun
  • 200 g svježe stučenog oraha
  • suhe šljive
  • grožđice
  • suhe višnje
  • suhe smokve
  • žličica cimeta
   Ovo je inače manja količina koju ja pravim, puno mi bude da pravim količinu od 1 kg meda. Pa tko želi neka u dupla količine.

U teglu cvijetnog meda dodati mljevene orahe, sok od limuna te narendanu koricu istog limuna. Suhe šljive, smokve i grožđice samljeti i dodati skupa sa polenom i cimetom. Suhog voća treba sve skupa odokativno dvije šake!
Sve dobro i lagano izmiješati sa žlicom. 
Pohraniti na dva dana na neko tamno mjesto a potom držati u frižideru. 
Svaki dan uzimati po žličicu!

Polen ili cvijetni prah je jedna od rijetkih prirodnih namirnica, koja se zbog svoje kompleksnosti i sastava ne može vještački stvoriti u laboratoriju. 
Polen je prirodni izvor gotovo svih hranljivih stvari i sadrži gotovo sve nutritivne supstance za stvaranje novog života i za dalji razvoj organizma. 
Polen je bogatiji bjelančevinama od bilo kojeg životinjskog izvora. U sebi ima veći sadržaj aminokiselina nego ista količina goveđeg mesa, jaja ili sira. 


Polen ima izvanredna antioksidacijska svojstva. 
Visoki nivoi polifenola, minerala i organskih stvari utječu na to da polen efikasno neutrališe slobodne radikale nastale izlaganjem zračenju, otrovima, snažnim fizičkim i emotivnim stresovima!

Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, željezom i drugim mineralima.
U svom suhom stanju pomaže kod ubijanja virusa, poboljšanja probave, kod mršavljenja i nesanice, liječi stomačne tegobe i štiti kožu lica!

 Limun i sok od limuna su najpoznatiji izvori vitamina C.
  Pored vitamina C, sadrži malo kalorija, ali i mnoge korisne sastojke i supstance kao: biljna vlakna, biljne masti, bioflavonide,vitamine B1, B2 i B12, željezo, etrična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, proteine,
fosfor.
 Orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale.


 Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) te isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom te vitaminima B i C.

Grozđice su hranjivije od grozđa.Grozđice su varljive podjednako i probavljive, i još su blage, poboljšavaju probavu, koriste stomaku, jetri i slezeni, otklanjaju mlitavost grla, otklanjaju bol u prsima i kontrolišu bol bubrega i mokraćnog mjehura.
Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.

 Suhe šljive zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja te predstavljaju vrijedan izvor energije u ''malom pakiranju''. 
Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidantne moći nalazi se svježa šljiva.
 U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrirani sorbitol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana, vitamina K, A, B1, B2, B6, E, dok se u tragovima može naći magnezij i željezo.

 Višnja, za nju kažu da spada u super hranu! Glavni pigment je crveni antocijan kojeg sadrži više i od kupina, ribizli i jagoda. Izvor je beta karotena - sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin - tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja. Također, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata.

Nema komentara:

Objavi komentar