7. svibnja 2014.

Hurmašice sa kokosom

Hurmašice sa kokosom


Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, naravno porijeklom s Bliskog istoka, ali udomaćena i poznata i u našim predjelima. Prave se sa orasima ili kokosom i sa neizostavnom agdom. 
Dodavanjem limuna, hurmašice se dižu za još jedan nivo, koji im daje svježinu!
Sa hurmašicama je uvijek bilo, ili ih volite ili ih ne volite.
Poznajem dosta ljudi koji ih ne smatraju nekom posebnom poslasticom, no ova kombinacija sa kokosom i limunom je za mene najbolja.

Potrebne namirnice:
  • 2 jaja
  • 2 manje šoljice šećera
  • 3 male šoljice ulja
  • 100 grama kokosa
  • 200 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • oraha
 Za agdu:
  • 500 ml  vode
  •  200-300 g šećera
  • 1 limun
  • 2-3 klinčića
Jaja umutiti sa šećerom te dodati im ulje. U zdjelici pomiješati kokos, prašak za pecivo i polovinu brašna. Suhe sastojke dodati jajima i polako miješati tijesto te postepeno dodavati ostatak brašna dok se smjesa ne počne od prstiju odvajati.
Umjesto ulja stavlja se maslac u ovom slučaju oko 200 g maslaca.
Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na jedno satak vremena.
Za to vrijeme pripremiti agdu.
Staviti vodu, šećer i klinčiće da se kuha, limun narezati na ploške i dodati tekućini da lagano vrije oko 15 min.
Klinčići se inače uopće ne dodaju u agdu za hurmašice, al ja sam ovaj put eksperimentirala i jako dobro paše uz ovaj slatki preljev ;-)
Tijesto izvaditi iz frižidera i uzimati po malo te praviti tuljce i svaki utisnuti da se dobije fina ploška hurmašice. Obično se utisnu sa grubim dijelom rende da dobiju reljef i na svaku stavi po jedan komadić oraha.
Uvijek mi je jako zanimljivo da se svaka hurmašice obično razlikuje od druge. Svaka je drukčija i posebna po izgledu :-)
 
 
Redati na podmazani pleh i peći u pećnici na 180 C oko 20-30 min dok ne porumene.
 Tople hurmašice zaliti sa prohlađenom agdom i ploške limuna poredati po plehu.
Ostaviti preko noći da se fino natope a sutra ohlađene poslužiti. Iako hurmašice ni sa sobne temperature nisu nimalo loše!
 

U slast !!! 

Nema komentara:

Objavi komentar