6. svibnja 2013.

Kremasta blitva na riži

Kremasta blitva na riži

 
Blitva je lisnato zeleno povrće s debelom i hrskavom stabljikom. Ovisno o podvrsti, listovi blitve mogu biti glatki ili valoviti sa svjetlije obojenim žilicama koje prolaze kroz listove. S obzirom da blitva spada u istu porodicu zajedno sa špinatom i ciklom, dijeli i iste okuse. Ima gorčinu listova cikle i blagi slankasti okus listova špinata.

Najrasprostranjenija je na mediteranskom području, pa onda i ne čudi da je već u 4. st. pr. Kr. o njoj pisao poznati grčki filozof Aristotel. U antičko doba i Grci i Rimljani cijenili su blitvu zbog njenih ljekovitih svojstava.

 
Blitva ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana. 

Blitva je izvrstan zeleni prilog bilo da je samo na maslinovu ulju i češnjaku, sa krompirima ili rižom, na salatu ili sa tjesteninom a možda i u krem juhice.

 

Ova moja blitva je imala temelje rižu pa je

             tu bilo potrebno:      

  • blitva
  • riža
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Može li biti jednostavni i s manje namirnica,uz to jako brzo gotovo, bilo da je uz ribu ili meso.
Blitvu oprati odstraniti deblji dio stabljike i blanširati. Kad voda počne da vrije (kako bi sačuvali vitamine), dodati sjeckanu blitvu i ostaviti par minuta da provrije, ocijediti.

Potom na maslinovu ulju popržiti na kratko protisnuti češnjak, dodati opranu rižu, ostaviti da se riža malo uprži i upije ulje te dodati čašu vode i žačiniti. Tako dva-tri puta dodavati vode dok riža ne bude pred kraj kuhana i dodati ocijeđenu blitvu, koju u biti samo treba umiješati u rižu da se sjedini i poprimi začine.
Začiniti po želji ako još treba, meni je čak jako lijepo kad se malo mediteranskih začina stavi pa poprimi malo drukčiji okus. Uz još kap maslinovog ulju obrok od blitve je gotov.

Dobar vam tek !!!  


   

Nema komentara:

Objavi komentar