22. studenoga 2013.

Ječam s porilukom na kašu

Ječam s porilukom na kašu


Jedna jako zdrava i fina kombinacija. Kombinacija žitarice "ječma" i zeljastog povrća "poriluka".
 
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu i Mezopotamiji. 
Sumerani su uz uobičajenu primjenu u kuhinji, tu žitaricu koristili kao mjeru i novac, a Vedski tekstovi spominju ječam i rižu kao dva besmrtna nebeska sina.


 Od ječma se naravno pravi čuveno pivo a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer.

 Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. 
Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.

Poriluk također ima par medalja u svome rukavu.
 
Poriluk sadrži tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem povrća prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižuju krvni tlak, jačaju imunološki sustav, snižuju kolesterol i imaju ulogu prevencije malignih oboljenja.

 
 Sadrži bjelančevine, beta-karoten i vitamina C.
S obzirom da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.
 Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku. 
Jedna je zanimljivost sa porilukom. Neron je u starom Rimu uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas!

Za ovaj recept je potrebno:  
  • poriluk
  • ječam
  • mrkva
  • špek
  • rajčica
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Špek sitno nasijeći i malo ga popržiti na maslinovu ulju, dodati mu nasiječeni mrkvu i ječam( koji smo noć prije potopili u vodi).
 
 
Dinstati nekih 10-ak min te dodati poriluk nasiječen na kolutiće. Kad se poriluk opusti, dodati oguljenu i sitno nasiječenu rajčicu te začine, sol i papar.
Podliti sa oko 1 dl vode i postepeno dodavati kako voda ispari. Krčkati na laganoj vatri poklopljeno još nekih 30-40 min. Ovisno dok ječam ne bude gotov.
 
 
 

Dobar tek !!!

1 komentar:

  1. Lijep pozdrav! Ukoliko želite razmijeniti baner/link sa nama (www.kakosmrsaviti.net) jednostavno nam se javiti i odradit ćemo to. Inače stranica bilježi dnevni promet od 200 posjeta dnevno i 500~600 otvorenih stranica dnevno.
    Svakako se javite ako ste zainteresirani, Vaš link stavljamo u footer "prijatelji portala" također i u zanimljivi linkovi! Javite se na slijedeći mail: marin_vranjes[at]yahoo.com
    Pozdrav i svako dobro
    Marin

    OdgovoriIzbriši