Ječam s porilukom na kašu
Jedna jako zdrava i fina kombinacija. Kombinacija žitarice "ječma" i zeljastog povrća "poriluka".
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu i Mezopotamiji.
Sumerani su uz uobičajenu primjenu u kuhinji, tu žitaricu koristili kao mjeru i novac, a Vedski tekstovi spominju ječam i rižu kao dva besmrtna nebeska sina.
Od ječma se naravno pravi čuveno pivo a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer.
Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.
Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.
Poriluk također ima par medalja u svome rukavu.
Poriluk sadrži tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem povrća prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižuju krvni tlak, jačaju imunološki sustav, snižuju kolesterol i imaju ulogu prevencije malignih oboljenja.
Sadrži bjelančevine, beta-karoten i vitamina C.
S obzirom da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala,
kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza,
folne kiseline i vitamina B6.
Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao
ljekovitu biljku.
Jedna je zanimljivost sa porilukom. Neron je u starom Rimu uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas!
Za ovaj recept je potrebno:
- poriluk
- ječam
- mrkva
- špek
- rajčica
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Špek sitno nasijeći i malo ga popržiti na maslinovu ulju, dodati mu nasiječeni mrkvu i ječam( koji smo noć prije potopili u vodi).
Dinstati nekih 10-ak min te dodati poriluk nasiječen na kolutiće. Kad se poriluk opusti, dodati oguljenu i sitno nasiječenu rajčicu te začine, sol i papar.
Podliti sa oko 1 dl vode i postepeno dodavati kako voda ispari. Krčkati na laganoj vatri poklopljeno još nekih 30-40 min. Ovisno dok ječam ne bude gotov.
Lijep pozdrav! Ukoliko želite razmijeniti baner/link sa nama (www.kakosmrsaviti.net) jednostavno nam se javiti i odradit ćemo to. Inače stranica bilježi dnevni promet od 200 posjeta dnevno i 500~600 otvorenih stranica dnevno.
OdgovoriIzbrišiSvakako se javite ako ste zainteresirani, Vaš link stavljamo u footer "prijatelji portala" također i u zanimljivi linkovi! Javite se na slijedeći mail: marin_vranjes[at]yahoo.com
Pozdrav i svako dobro
Marin