10. studenoga 2013.

Zdravi sok i pekmez od drenjina

Zdravi sok i pekmez od drenjina


Bilo da se pravi sa običnom ili mineralnom vodom, sok od drenjina je jako ukusan i nadasve zdrav napitak. Moji ga jako vole.
 Drugi nazivi za ovaj plod,a ima ih mnogo, jesu: drijenić, drijenka, drijenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi drijen, crveni drijenak.


 Male crvene bobice, pomalo opore, pomalo kisele, nisu baš omiljene da se jedu svježe,ali sok i džem od drenjina omiljen je svima.
Često se vjerovalo da je drijen magično drvo. Smatralo se da obitelj koja ima ovo drvo ispred kuće, donosi zdravlje i dugoviječnost.
Drijen sadrži skoro duplo više vitamina C od naranče.
Plod djeluje djelotvorno na sluzokožu crijeva i želuca.
Ruski su znanstvenici dokazali da plod ima antimikrobiološka dejstava, koja pomažu obnovi unutrašnjeg i vanjskog tkiva.


Plod drijena se može koristiti u sušenom obliku kao čaj ili u svježem obliku kao slatko, kompot, džem te pogotovo sok. 
 Za spravljenje sokova i džemova,pekmeza i ostalih slastica, najbolji su jako zdravi i tamno crveni plodovi, jer što je plod zreliji to manje treba šećera u pripremi.

Ja sam spravila od jedne mjere sok i pekmez.
A trebalo mi je samo: 
  • drenjina
  • šećera
  • vode
  • klinčića
Obično je neko pravilo da na litru jednog soka ide oko 700 g šećera. Pa ovisno koliko bude drenjina odokativno se stavlja vode pa prema tome i šećera. 
Oprane i očišćene drenjine staviti u posudu za kuhanje, preliti ih vodom da prekrije sve i jedno tri prsta iznad da bude vode. Kuhati drenjine dok ne prosvijetle i ispucaju. Važno je da tokom kuhanja se skida žlicom pjena koja se stvara na površini.


Nakon nekih sat i pol do dva sata, procijediti sok od drenjina i u tekućinu dodati šećer i lagano ukuhavati još jedno satak vremena. Sok bi trebao postati malo gušći, kao sirup ali treba paziti da se ne ukuhava previše da ne bude pregust.
Boce u koje se sipa sok, treba sterilizirati na oko 30 min u pećnici na oko 100 stupnjeva. Sipati vruć sok u sterilizirane boce, zatvoriti boce i prekriti ih sa krpom ili nečim drugim da se postepeno i polako hladi.
Od istih prokuhanih drenjina se pravi pekmez. Drenjine nakon što su se malo ocijedile u cjedilu, pokušati što više istisnuti kroz cjedilo. Ja prvo pokušam da ih zgnječim rukama, pa onda žlicom u cjedaljki da izađe što više soka i mesa od ploda.
Staviti na laganu vatru i dodavati polagano šećera uz stalno miješanje. Temperatura mora biti skroz lagana, da ne bi pekmez zagorio. Ja sam, radi dodatnog šmeka, dodala par klinčića, koje sam zavezala u snop sa koncem i spustila u posudu. Po završetku ih samo lijepo izvadim.
Pekmez uz stano miješanje,se kuha oko satak vremena, ovisno o količini koja se sprema.
Opet ista stvar sa staklenkama, sterilizirat ih u pećnici, sipati topli pekmez, zatvoriti ga i prekriti s nečim da se polagano hladi.

Tako da se od jedne mjere drenjina dobiju dva proizvoda.
Zato drenjina zaslužuje posebno mjesto u svijetu zdravih i iskoristivih namirnica!
U slast !!!
 

U našem narodu se pored hrasta i tise za dren veruje da magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.
Drenjne sadrže čak duplo više vitamina C od narandži, a bogate su taninom, pektinom i organskim kiselinama. Tanini i pektini veoma blagotvorno deluju na sluzokožu creva i želuca pa se drenjine mogu koristiti u lečenju proliva i problema sa varenjem. Od plodova i kore drena prave se čajevi kojima su se nekad lečile boginje, bolno grlo, malokrvnost, bolesti bubrega, hemoroida pa čak i zaceljivanje rana.

Read more at http://lifepressmagazin.com/zdravi-i-sretni/zdravlje-iz-prirode/dren-magicno-drvo/#O0o2j6PTc07CXcep.99

U našem narodu se pored hrasta i tise za dren veruje da magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.
Read more at http://lifepressmagazin.com/zdravi-i-sretni/zdravlje-iz-prirode/dren-magicno-drvo/#O0o2j6PTc07CXcep.99
U našem narodu se pored hrasta i tise za dren veruje da magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.
Drenjne sadrže čak duplo više vitamina C od narandži, a bogate su taninom, pektinom i organskim kiselinama. Tanini i pektini veoma blagotvorno deluju na sluzokožu creva i želuca pa se drenjine mogu koristiti u lečenju proliva i problema sa varenjem. Od plodova i kore drena prave se čajevi kojima su se nekad lečile boginje, bolno grlo, malokrvnost, bolesti bubrega, hemoroida pa čak i zaceljivanje rana.

Read more at http://lifepressmagazin.com/zdravi-i-sretni/zdravlje-iz-prirode/dren-magicno-drvo/#O0o2j6PTc07CXcep.99

U našem narodu se pored hrasta i tise za dren veruje da magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.
Drenjne sadrže čak duplo više vitamina C od narandži, a bogate su taninom, pektinom i organskim kiselinama. Tanini i pektini veoma blagotvorno deluju na sluzokožu creva i želuca pa se drenjine mogu koristiti u lečenju proliva i problema sa varenjem. Od plodova i kore drena prave se čajevi kojima su se nekad lečile boginje, bolno grlo, malokrvnost, bolesti bubrega, hemoroida pa čak i zaceljivanje rana.

Read more at http://lifepressmagazin.com/zdravi-i-sretni/zdravlje-iz-prirode/dren-magicno-drvo/#O0o2j6PTc07CXcep.99
U našem narodu se pored hrasta i tise za dren veruje da magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.
Drenjne sadrže čak duplo više vitamina C od narandži, a bogate su taninom, pektinom i organskim kiselinama. Tanini i pektini veoma blagotvorno deluju na sluzokožu creva i želuca pa se drenjine mogu koristiti u lečenju proliva i problema sa varenjem. Od plodova i kore drena prave se čajevi kojima su se nekad lečile boginje, bolno grlo, malokrvnost, bolesti bubrega, hemoroida pa čak i zaceljivanje rana.

Read more at http://lifepressmagazin.com/zdravi-i-sretni/zdravlje-iz-prirode/dren-magicno-drvo/#O0o2j6PTc07CXcep.99

Nema komentara:

Objavi komentar