16. srpnja 2014.

Torta s jabukama od prhkog tijesta

Torta s jabukama od prhkog tijesta



Ovo je jedna vrtićka rođendanska, recimo prilagođena torta. Neki je nazivaju nizozemskom tortom...no u biti sastav je isti kao i za obični kolač od jabuka, osim što sam ja u ovom slučaju izostavila grožđice.
Kako u mnogim vrtićima uglavnom nije dozvoljeno donositi standardne kremaste torte, ova vrsta suhe torte je bila odličan izbor :-)

Od namirnica je bilo potrebno...
Za tijesto:
  •  25o g brašna
  • žličica praška za pecivo
  • 170 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 g šećera
  • 2 jaja

Za nadjev:
  • 5 kom većih jabuka
  • 50 g šećera
  • 2 žličice cimeta
 Brašno prosijati skupa sa praškom, dodati mu šećer, ulupana jaja i izmrvljeni maslac, sve dobro izmiješati rukom, napraviti kuglu, zamotati je u foliju i ostaviti u hladnjak oko 30 min.
Za to vrijeme, jabuke očistiti i narendati ih, posuti šećerom i ostaviti 20-ak min da puste sok, potom ih ocijediti od viška tekućine te dodati cimet i dobro izmiješati.
Tijesto podijeliti na dva dijela i razvaljati jedan dio, te ga polako staviti u kalup od torte (promjer 26) koji je prije premazan maslacem i pobrašnjen. Napraviti fino rubove torte.
Smjesu od jabuka izliti u tijesto, rasporediti a zatim i drugi dio tijesta razvaljati i narezati ga dužinom na trakice.
Trakice od tijesta redati po nadjevu od jabuka i ispreplesti.
Rubove malo uvrnuti prema unutra da torta ljepše izgleda.
Peći u zagrijanoj pećnici na 170 min oko 50-ak min.
U biti dok ne dobije finu blagu boju.
Kad se ohladi posuti je sa puder šećerom.
Ja sam od malo ostatka tijesta napravila malog puža u sredini, koji se pekao skupa s tortom i naravno ne zaobilazne rođendanske svjećice.
Ako vam je nadjev od jabuka ostao ipak malo vlažniji i teško se cijedi, uvijek se može dodati žlica-dvije grisa da upije višak tekućine.


Nažalost presjek torte od jabuka nisam ovaj put mogla uslikati, al kažu tete da su klinci smazali u tren oka :-D

Jedna od ideja za zamjenu klasičnog tipa torte!!!

Nema komentara:

Objavi komentar